Prošlo je već 10-ak dana, ali sjećanja na naše hodočašće u Poljsku još uvijek ne jenjava.

Dan 1: Susret s nasljeđem Ivana Pavla II.

Naša prva postaja bile su Wadovice, mjesto gdje je rođen i odrastao sveti Ivan Pavao II. U Wadovicama smo posjetili crkvu u kojoj je kršten, a zatim i njegov dom koji je danas poznat kao Muzej sv. Ivana Pavla II. koji je posvećen njegovu životu i pontifikatu. Hodajući muzejom, dobili smo uvid u život Karola Wojtyle. U muzeju smo također mogli vidjeti različite stvari povezane s njegovim životom, uključujući osobne predmete, odjeću, fotografije te repliku njegovog stana u kojem je živio. Uz to, muzej sadrži i multimedijalne projekcije koje pružaju dublji uvid u njegovu duhovnu baštinu i doprinos Katoličkoj crkvi u svijetu. Nakon muzeja, krenli smo prema Kalvariji Zebrzydowskoj, svetom mjestu koje se prostire na brežuljku i gdje smo u kapeli bazilike sv. Djevice Marije imali svetu misu nakon koje smo proveli kratko vrijeme u osobnoj šutnji i meditaciji. Na kraju dana obišli smo Rudnik soli u Wieliczki u kojemu se nalazi labirint tunela, kapela i soba koje su izgrađene od soli.

Dan 2: Krakow – grad duhovne baštine

Drugi dan bio je posvećen istraživanju Krakowa, grada bogatog duhovnom baštinom. Posjetili smo katedralu Wawel, gdje se nalazi grobnica poljskih kraljeva. Također smo posjetili crkvu sv. Andrije, gdje se čuvaju relikvije sv. Stanislava, ali i mnoge druge crkve koje su nas se dojmile. Ipak, vrhunac dana bio je posjet svetištu Božjeg Milosrđa, gdje smo sudjelovali u pobožnosti devetnice Božjem Milosrđu i imali svetu misu. Također, imali smo priliku pomoliti se i pred posmrtnim ostacima sv. Faustine Kowalske te ostati u molitvi i tišini pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Dan 3: Duša Poljske – svetišta Ivana Pavla II. i Gospe Čenstohove

Dan smo započeli posjetom pastoralnom centru i svetištu Ivana Pavla II. U donjem dijelu crkve, velikoj kapeli, čuvaju se relikvije krvi Ivana Pavla II. Posebno se ističe se nadgrobna ploča ispod koje je  sv. Ivan Pavao II. bio pokopan nekoliko dana nakon što je preminuo. Bilo je uistinu posebno i milosno na tom mjestu imati svetu misu. Nakon obilaska svetišta, zapustili smo se u Jasnu Goru gdje smo posjetili svetište Gospe Čenstohove, gdje se čuva ikona Crne Madone, jednog od najvažnijih simbola poljske katoličke vjere.

Dan 4: Sveta misa u Čenstohovi i povratak kući

Četvrti dan našeg hodočašća označio je svjetlucav završetak našeg duhovnog putovanja. U rano jutro okupili smo se u kapeli svetišta Gospe Čenstohove kako bismo imali svetu misu. Osjećali smo se usitinu blagoslovljeno što smo imali priliku biti na ovom svetom mjestu i slaviti liturgiju u čast Božjeg milosrđa, osjećajući njegovu prisutnost u našim srcima. Nakon svete mise, došlo je vrijeme za povratak u Hrvatsku.  Dok smo se vozili prema kući, razmišljali smo o svim trenucima koje smo proveli u Poljskoj, o svim molitvama koje smo izrekli i o svim blagoslovima koje smo primili. Naše srce je bilo ispunjeno zahvalom, mirom, nadom i zajedništvom znajući da nas je ovo hodočašće približilo još više Bogu, ali i jedne drugima.